vasisanyi 2014.01.22. 00:10

2014. január 5. – Utolsó nap Havannában

Ez volt az utolsó napunk Kubában, ami nem utazással telt, így igyekeztünk bepótolni még a havannai hiányosságainkat.

 DSC01761.JPG

Miután felkeltünk, a szokásos kellemes és ugyanolyan reggelinket fogyasztottuk, melyet a szállásadónk, Roly készített el nekünk. Én már a reggelire is fényképezővel érkeztem, mert a „to do list”-emen volt, hogy az erkélyről le kell fotóznom a szembe ház parkolójában álló narancssárga kis Polskit, melynek tetején egy óriási Che Guevara arckép virított. A kocsi azonban sajnos nem parkolt ott.

DSC01801.JPG

Reggeli közben kellemes beszélgetésbe elegyedtünk Rolyval, akitől megtudtuk, hogy január 6-án a gyerekek Kubában tradícionálisan ajándékot kapnak. Ez a tradíció, mint utólag megtudtuk, a három királyok ünnepéből ered.

Viszont további témák kapcsán (hogy mi az, amit nehéz beszerezni Kubában, illetve miket szokott a külföldről érkezőktől kérni) majdnem újabb bizniszbe fogtunk. Ez azonban nem valósult meg. Rolyt érdekelte volna anya most leselejtezett Nokia telefonja a reggelieinkért cserébe, de mivel a telefon nem beszél spanyolul, ő pedig kevéssé beszél angolul (ahogy meg beszélne a telefon), az üzlet meghiúsult.

DSC01772.JPG

Napközben a várost járva megpróbáltunk még pár dolgot cserekereskedelemmel beszerzni, de hamar rá kellett jönnünk, hogy ilyen téren Trinidad volt a paradicsom.

A délelőtt folyamán ellátogattunk egy szentmisére, melyre csak a véletlen folytán sikerült időben érkezni, hiszen kiírva sehol nem láttuk, hogy mikor van mise, de pont akkor kezdődött, amikor érkeztünk. Ahhoz képest, hogy Kubában annyira nem terjedt el a kereszténység, nagyon sokan voltak a katedrális kertjében (ugyanis ott volt a mise a katedrális felújítása miatt). A misén nagyon érdekes volt látni, hogy az emberek a „béke veled”-re nem csak kezet fogtak, hanem egymást megpuszilták, távolabb lévő barátaiknak pedig mosolyogva, nagy mozdulatokkal integettek.

Ezután még sokat sétálunk, beszereztünk pár hiányzó ajándékot, majd egy csendes pihenőre visszatértünk a szállásra.

A délutáni pihenőt követően bevetettük magunkat Havanna óvárosába, hogy egy utolsó kellemes estét eltöltsünk ott. Hosszasan róttuk az utcákat, majd meglepődve tapasztaltuk, mennyivel kisebb a nyüzsgés, mint eddig, és nincs akkora élet a bárokban, éttermekben. Bármennyire igyekeztünk, az „utolsó vacsora” – Zita szavaival élve – eltöltésére az az olasz étterem tűnt legalkalmasabbnak, melyben néhány napja már finomat ettünk. A menü ezúttal az utikönyvek által ajnározott pizza volt.

DSC01798.JPG A zenekar halkan játszott egy-egy rövidet, majd pihent egy hosszút, és közben próbálta a vendégekre rátukmálni a CD-jét. Nyugalmunkat csak egy alom kiscica zavarta, akik az asztalok között ólálkodtak, az egyik az asztalra is felágaskodott. Vacsora után továbbálltunk, de még volt két tétel a listán, aminek eleget kellett tenni, és Zita ezt hősiesen vállalta: egy kuba libre koktél és egy szivarka elfogyasztása az esti Havannában. Az arcára kiült egy nyugodt mosoly, ebből lehetett sejteni, hogy rendben volt mindkettő. Így végződött az utolsó kubai esténk.

DSC01809.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kubamigo.blog.hu/api/trackback/id/tr315774448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása